Kost

När man tränar mycket och dessutom håller på med en idrott där man tävlar i viktklasser är det extra viktigt att stoppa i sig ”bra” mat. Jag personligen hade absolut kunnat ha dagar där jag bara äter pasta med ketchup, vitt rostbröd med hallonmarmelad eller bullar. Men då är frågan, hur mycket skulle den kosten ge mig? Var är all protein? Var är alla vitaminer och mineraler? Är det värt att lägga så mycket energi på träningen och sedan strunta i vad man äter? För mig är det inte det. För mig handlar det om helheten. Eftersom jag vill få ut bästa möjliga av träningen vill jag även försöka få i mig bra mat. Jag är absolut inte superpetig med exakt vad och hur mycket jag äter varje gång men jag försöker ändå tänka någorlunda på det. Jag vill få i mig tillräckligt med protein och äta mat som innehåller mycket näring men inte så många kalorier. Det har delvis med att göra att jag tävlar i en viktklass och inte kan väga hur mycket som helst heller. Jag behöver försöka optimera de kilon jag har. Detta handlar inte om att jag aldrig äta pizza, choklad eller glass, för det gör jag verklig, utan det handlar mer om att se kosten som en lika viktig del som träningen och även vilan i idrottandet.

Jag är absolut ingen expert på ämnet och jag frågar hela tiden runt själv och ber om tips och hjälp. Jag kan även meddela att det inte var för mer än drygt 1,5 år sedan som jag fick mig en riktig tankeställare av förbundskapten Jim Gyllenhammar. Jag skrev då ner allt jag åt i en vecka och sedan gick vi tillsammans igenom det. Inget avancerat alls men jag tror att det mycket handlade om att det var någon annan än jag själv som tittade på vad jag ätit och diskuterade med mig kring ämnet. Vissa dagar hade jag ätit jättebra, vissa dagar åt jag alldeles för lite och vissa alldeles för mycket. Ofta åt jag jäkligt mycket fett och inte alltför sällan tog jag en chokladkaka eller bulle till mellanmål eller middag.

För mig är det viktigaste att få ut mesta möjliga av träningen för att jag vill bli så bra som möjligt och då är det mycket annat runtomkring som också måste skötas. Allt fungerar lätt och bra med planering.

 

2014-08-29 13.30.45

Dagens lunch. Bulgur, minikeso, blandsallad och kyckling. Delikat!

2014-08-29 14.07.03

Min största last, choklad i alla dess former. Delikat också!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s