Hopp hopp hopp

Ullis pluggar till fysioterapeut och skriver just nu c-uppsats tillsammans med en annan tjej. De gör en studie där de ska jämföra explosivitet i benen mellan tyngdlyftare och sprinters (dock bara tjejer). De mäter detta genom tre olika vertikalhopp som heter Squat Jump, Counter Movement Jump (CMJ) utan armar samt Counter Movement Jump med armar. Det är faktiskt precis samma hopp som vi gör när vi gör SOK:s tester. Urvalet har de baserat på att man antingen ska ha varit med på JSM/SM förra året eller ha kvalat till JSM/SM 2015.
De frågade om jag ville vara med i den här studien och självklart vill jag det. Innan det var min tur så hoppade både Annika och Rebecka. Vi satt och hejade och peppade varandra, superkul!
Efter att alla hopp körde jag min lyftning. Styrkevändningar och kickstötar upp till 85 kg kändes ganska bra idag. Kanske fick igång mina ben ordentligt efter hoppen. 🙂
Tidigare i veckan startade jag veckans utmaning mot mig själv (kanske ska införa veckans utmaning varje vecka…?). Jag ska slå 35 dubbelhopp innan veckan är slut. Idag pallade jag inte det. Det roligaste är att jag fått skavsår på ett finger av hopprepet! Imorgon blir det nytt försök.

2015-02-12 17.25.17Hopp 1 – Squat Jump.
Här böjer man på benen till ett läge där man känner sig stark och stannar sedan där. Sätter händerna i höfterna och sedan hoppar man från stillastående direkt rätt upp. Alltså utan någon gung eller extra böj i knäna.
Här hoppar man lägst.

2015-02-12 17.25.19Hopp 2 – CMJ utan armar.
Här har man fortfarande händerna i sidorna men man börjar på raka ben och böjer därefter benen och går ner och trycker sig därefter uppåt. Det blir liksom med lite mer fart än bara helt statiskt som ettan.

2015-02-12 17.25.12
Hopp 3 – CMJ med armar.
Ett likadant hopp som nummer två fast man använder även armarna som hjälp (armpendling för extra kraft liksom). Här hoppar man högst.

 2015-02-12 17.25.37

Annons

1 tanke på “Hopp hopp hopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s